Blijvende verbeteringen of brandjes blussen

firefighterEen klant van me gaf aan dat in hun logistieke proces zo vaak dingen fout gingen, dat het zo’n beetje fifty-fifty kans was of een klant de juiste zaken tijdig geleverd kreeg. Telkens als het ene probleem snel werd opgelost, ging er elders in het proces weer iets mis. Ze werden er wanhopig van.

Veranderen of verbeteren

Je herkent het misschien wel… Er moeten binnen jouw organisatie dingen veranderen. Verbeteren om precies te zijn. Misschien zijn er de afgelopen weken te vaak foute bestellingen uitgestuurd, of lag er weer een verkeerd advies bij de klant. En juist op die momenten ben je bezig met een snelle oplossing; de brand moest geblust. Maar jij weet natuurlijk ook dat continu brandjes blussen geen goede aanpak is.

Gebruik ook ‘check’

Onlangs was ik bij een andere bedrijf waar ze hier ook al mee worstelde. Deze manager vertelden me dat ze de PDCA cyclus toepaste in hun aanpak. Toen we daar wat dieper op ingingen, kwamen we tot het inzicht dat er veel aandacht was voor Plan en natuurlijk voor Do. De daarop volgende stappen werden echter snel afgeraffeld. We moesten vaststellen dat er sprake was van een Plan-Do cyclus. Inmiddels hebben ze de Check fase volledig in hun eigen aanpak opgenomen. We hebben dat niet alleen top-down gedaan, maar ook met mensen op de werkvloer. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit, maar men heeft vooral het gevoel dat de verbeteringen meer betekenis hebben. En dat is misschien nog wel de belangrijkste winst.

Wil je in jouw organisatie ook de PDCA cyclus helemaal gebruiken? Bekijk dan eens deze korte video waarin ik de PDCA cyclus uitleg. Daarna weet je in ieder geval waarom Check zo belangrijk is.

Aan de slag met PDCA? Neem gerust even contact met me op: 06 288 48 156

Reacties zijn gesloten.