Innovatie en Lean

Lean Innovation

Innovatie is hip.

Innoveren met behulp van de inzichten uit Lean is zeker hip sinds het uitkomen van het boek “the Lean Startup” (Eric Ries, 2011). En de link tussen Lean en innovatie is ook niet vreemd. Lean gaat immers om snelheid, om leveren wat de klant vraagt en alles in één keer goed doen. Kortom, met die principes ga je de innovatie in één keer goed doen!

Innovatie “meteen goed” doen

Het ontwikkelen van een nieuw product, of een nieuwe service gaat over ontdekken: kansen zien, bruikbaarheid herkennen, analyse, inschatten wat de concurrent doet en voeg daar een flinke dosis creativiteit aan toe. Waar komen je inzichten vandaan? Het is een proces van focussen en verbreden, in een aantal herhalingen. Om dat goed te doen, zul je ook naar de werkelijkheid moeten kijken. Weg van de flap-overs en lauwe koffie. In de werkelijkheid gaat jouw innovatie leiden tot feedback van je beoogde klanten. Hier ga je data verzamelen met je eerste prototypen. Ries noemt dat in zijn boek de MVP (minimum viable product); een zo simpel mogelijk product dat je snel in de markt kunt zetten om bij echte klanten uit te proberen. Dat doe je om zo snel mogelijk te leren van de feedback van je echte klanten.

Bouwen – Meten – Leren

Als je iets nieuws ontwikkelt, ben je op zoek naar een eigenschap die nieuw is voor jouw (toekomstige) klanten. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee en daar kun je op twee manieren mee om gaan. Je kunt je voor een paar jaar opsluiten in een laboratorium en het product 100 keer bedenken, verbeteren, nog verder verbeteren en tot slot breng je het naar buiten. Hoe weet je dan zeker dat je de maximale waarde hebt ontwikkeld voor jouw (toekomstige) klanten. Dit betreft jouw perceptie op wat klanten willen. En los van de lange time-to-market, kun je best een verkeerde inschatting maken van de klantwensen.

De tweede manier om met de onzekerheid om te gaan, is door de confrontatie met jouw (toekomstige) klanten zo snel mogelijk aan te gaan. Je bouwt iets dat de belangrijkste aspecten heeft van het product, of de dienst, dat je voor ogen hebt en brengt dat zo snel mogelijk naar je klanten. Je krijgt nu direct feedback, je kunt meten wat de klanten vinden van het product en wat ze wel of niet gebruiken. Daar leer je dus van en je past het product vervolgens weer op aan. Dan start de cyclus opnieuw.

Wat levert het op?

Ten eerste een veel hogere snelheid. Het is een kwestie van weken, niet maanden of jaren, voordat je een nieuwe cyclus kunt starten. Maar er zijn nog wat extra voordelen te halen:

  • Maximaal focussen op de klantwaarde: het onbekende product wordt zo snel mogelijk onder aandacht van klanten gebracht. De feedback wordt direct gebruikt om het product aan te passen en er ontstaat een steeds beter product – vanuit de perceptie van de klanten.
  • Inzichten uit werkelijk gebruik: het is onmogelijk om met een klein team aan de tekentafel te doorgronden hoe een klant jouw producten gaat gebruiken. Klanten zullen je ook snel laten weten als jouw product lijkt op iets dat al bestaat of als ze er geen behoefte aan hebben
  • Continu innoveren: het is niet ingewikkeld om nieuwe inzichten – naast de feedback van klanten – mee te nemen in een volgende prototype. Iets leuks gezien op internet? Ideetje van een collega? Bouw het in je eerstvolgende prototype in.
  • Uitbreidbaar en schaalbaar: zodra je merkt dat een ander klantsegment ook interesse kan hebben, kun je ze meenemen in je innovatiecyclus. Traditioneel zou dat veel ingewikkelder en kostbaarder zijn, nu ben je veel flexibeler.

Reacties zijn gesloten.