Stop de Verspilling

Het verbeteren van processen van een organisatie resulteert in een omgeving waar mensen weer kunnen excelleren. Vaak wordt energie gestoken in het maximaliseren van de winst. Helaas gaat dat ook vaak via het achterhaalde “kosten besparen”. Klanten en medewerkers zijn ondergeschikt aan dit verlangen van de organisatie. En dat is vreemd; uiteindelijk gaat het om klanten, om medewerkers, … om mensen. De vraag die beter centraal kan staan is: hoe kunnen klanten en medewerkers gelukkiger worden?

Een beter proces voor een betere organisatie

Lean Six Sigma

geluk op het werkBereid je voor op het ondernemen in de 21ste eeuw. Een prachtige definitie van wat ik met het verbeteren van organisaties voor ogen heb, is ‘geluk nu en in de toekomst’. Een organisatie die op een duurzame wijze werkt aan het geluk van haar medewerkers en haar huidige én toekomstige klanten, is vitaler. Lean Six Sigma is een methode om problemen in organisaties op te lossen of om meer ambitie te kunnen realiseren. Het is een verbetermethode en het beschrijft een aanpak voor het uitvoeren van verbeterprojecten.

Een brede range aan organisaties gebruikt Lean Six Sigma voor het verbeteren van processen. Misschien denk je meteen aan fabricageprocessen, zoals de auto-industrie. Maar inmiddels is er voor iedere bedrijfstak wel een voorbeeld van een succesvolle Lean Six Sigma toepassing beschikbaar, of het nu gaat om industrie, logistiek, dienstverlening, zorg, onderwijs of overheid. In de meeste sectoren hebben heb ik ook ervaring.

Andere verspillingen

Voor het duurzaam inrichten van processen is “Lean & Green” een begrip aan het worden. De combinatie van MVO en Lean Six Sigma ligt voor de hand vanwege het streven de verspilling (Lean-term: “waste”) uit processen te halen. Dat betekent:

  • Kritisch kijken naar de processen op de werkvloer
  • Activiteiten verwijderen die geen waarde toevoegen voor de klant
  • Continu-verbeter-cyclus inrichten

De brug naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is snel gemaakt:

  • Aandacht voor de mensen en hun veiligheid en gezondheid
  • Activiteiten verwijderen verspillend of vervuilend zijn
  • Niet tevreden zijn zolang het niet 100% duurzaam is

De Lean aanpak kan per direct succesvol zijn, in Lean termen: pluk meteen het laaghangend fruit

Waarom is het goed om met het bedrijf aan de slag te gaan met duurzaamheid?

Duurzaam ondernemen is logisch. Je gaat voorbij de waan van de dag kijken. Je wilt niet dat medewerkers continu ‘brandjes blussen’. Natuurlijk kun je met Lean Six Sigma kort-cyclisch verbeteren, maar de vraag is ook: “wie zijn jouw klanten in 2030 en wat hebben zij dan nodig?”
Met die vraag wordt het logisch om duurzaamheid op te nemen in de doelstellingen. Je gaat dan werken met respect voor mensen en onze planeet. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat medewerkers excelleren als hun werk betekenisvol is. Het feit dat je samen doelen formuleert op de lange termijn betekent dat je echt in elkaar investeert en het is bovendien een positief signaal richting de maatschappij en jouw klanten. Er speelt echter veel meer. Zeker als je verder vooruit kijkt, is het nu noodzakelijk je bedrijf duurzaam in te richten om over een aantal jaar te kunnen blijven concurreren in een tijd van schaarste.

Indien je nog niet bekend bent met de begrippen Lean en Six Sigma, vind je hier meer informatie.

Reacties zijn gesloten.