Lean Verspilling WachtenWachten betekent dat je – even, of voor iets langere tijd – niets kunt doen. Wachten is een veel voorkomende bron van kosten en verlies van productiecapaciteit. Wachten is niet productief! Dat moet overigens niet worden verward met nadenken. Deze vergissing zien we in een targets-cultuur regelmatig.

Wachten lijkt op werken


Er zijn veel verschijningsvormen van ‘wachten’ in organisaties. De ene vorm is duidelijker zichtbaar dan de andere, maar ze zijn niet altijd heel herkenbaar. Een kort bezoekje aan de werkvloer kan de indruk wekken dat iedereen hard aan het werk is. Dit is geen bedriegende schijn, medewerkers kunnen namelijk heel erg druk zijn met wachten. Een praktijkvoorbeeld? Wat te denken van een specialist in de bouw die op de locatie aankomt en vaststelt dat er nog niet begonnen kan worden met de specialistische werkzaamheden. Bijvoorbeeld omdat andere werkzaamheden zijn uitgelopen. Deze specialist rijdt vervolgend terug naar kantoor, zoekt contact met een andere klant, verschuift afspraken, deelt de agenda opnieuw in, overleg met collega’s over de nieuwe planning en is op die manier een paar uur bezig…
… zonder dat er waarde wordt toegevoegd voor de klant.

Targets stellen

Een logische stap lijkt om dan een target te gaan stellen aan de medewerker. Geef iedere medewerker de plicht om “productieve uren” te maken. Door het koppelen van de target aan een leuke bonus denkt men de medewerkers extra te stimuleren tot productiviteit; het wachten en verspillen zal tot het verleden behoren.
Maar in het voorbeeld van de specialist kunnen we zien dat deze medewerker bijna geen invloed had op de wachttijd en het verlies aan productiviteit. In bredere zin worden medewerkers afgerekend op zaken waar ze als individu weinig invloed op hebben. Maar stel dat er een target zit op het inplannen van werkzaamheden. Dan heeft de specialist uit het voorbeeld opeens een voordeeltje! Er kan nu zelfs twee keer worden ingepland. Of stel dat er wordt vergoed per rit naar de klant, of dat een volle agenda wordt beloond, of …
Het zal duidelijk zijn dat het stellen van de juiste Targets lastiger is dan het op het eerste gezicht lijkt. Bovendien wordt het halen van individuele resultaten bevordert in plaats van het behalen van resultaten voor de klanten met teamwerk.

Meer dan verspilling

In de verschillende Lean boeken wordt veel geschreven over wachttijden in het proces. Doe daar je voordeel mee, kijk naar Pull in plaats van Push, kijk naar Flow in plaats van Batch. Het is daarbij belangrijk om naar wachttijden te kijken vanuit het perspectief van de klant. Voor de klant is alles wachttijd – totdat de klant het product of de dienst heeft.
Wachten kan soms ook een voordeel zijn. Dan heb ik het niet over de verspillende vorm van wachten, maar over bezinning. In een bedrijfscultuur waarin de nadruk ligt op Doen, kan het heel verhelderend werken om die actie-reactie cyclus te doorbreken. Gezamenlijk focussen op “doen we de juiste dingen” is iets heel anders dan wachten.

Eigenlijk zou je niet moeten wachten, maar dáár meteen mee kunnen beginnen.

Aan de slag?

Gaat u na het lezen van dit artikel zelf ook met andere ogen naar uw wachttijden kijken? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel Maarten Nijman: 06 288 48 156

Inspiratie: ieder kwartaal alle blogs in je mailbox!
* verplicht veld
skoledoPure & Lean is partner van Skoledo, hierdoor kun je ook gebruik maken van blended training: theorie leren wanneer het jou uitkomt en een coach die je ondersteunt in de praktijk.
Maarten Nijman

Maarten Nijman “Ik vind het een prachtige uitdaging om met mijn kennis en ervaring organisaties te inspireren om zinvolle verbeteringen door te voeren. Ik zie dat bedrijven met een goede invoering van LSS niet alleen klanten, maar ook hun medewerkers meer tevreden maken. Ik wil mijn kennis overdragen en zorgen dat de organisatie zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan.” Maarten heeft sinds 2012 al ruim 650 Belts opgeleid in Lean of Lean Six Sigma en hij wordt ook gevraagd als spreker, moderator of facilitator van workshops voor kleine of grote groepen over dit onderwerp. Heb je vragen? Ik spreek je graag, dus bel gerust naar 06 288 48 156