checkmate_chess_resignation_conflict_board_game_strategy_chessboard_competition-588370Alle kinderen in Nederland leerden vroeger bij hun aardrijkskundeles over de Hondsbossche zeewering. Dit was enkel een dijk, versterkt met stenen. Tegenwoordig is het ook een natuurgebied. De natuur maakt de dijk veiliger dan steen en bovendien kan men in het gebied ook recreatie ontwikkelen, of duurzame landbouw. Een interessant onderwerp, want het combineren van verschillende doelen met dezelfde middelen levert veel op. Actieve bewoners zijn kampioen integratie, zij zetten met het grootste gemak vrijwel elk middel in voor twee of meer doelen. Maar wat zou je ermee kunnen binnen een onderneming?

Continue reading

trainingHet is je vast wel eens overkomen; een training – vaak nog in de avonduren – in een zalencomplex waar een trainer in rap tempo de workshop faciliteert. De trainer start met een paar welgemikte quotes, zoals “je kunt niet aan een nieuw hoofdstuk beginnen, zolang je het oude blijft lezen”. Dat is een feest der herkenning natuurlijk. Het is precies waar het in jouw omgeving mis gaat. Vervolgens gaan jullie gezamenlijk een interactieve oefening doen. Bijvoorbeeld dat je één voor één een bepaalde zin steeds verder moet overdrijven, hilarisch. Dan volgt de theorie met een prachtige spanningsboog en na een laatste oefening sta je tot op het bot geïnspireerd weer buiten. Maar dan … Lees verder

bag-1868758_640Tijdens een processwalk, of zoals James Womack het mooi noemt: Value Stream Walk, loopt je letterlijk langs alle stappen van het proces. Bijvoorbeeld van de afdeling inkoop tot de uitgaande goederen. Of bij een dienstverlener gaat het van binnenkomende telefoontjes tot uitgaande adviesrapporten. Altijd volg je de (Lean) waardestroom door het bedrijf. En op de wandeling kom je van alles tegen. De verleiding is groot, heel groot, om meteen aan de slag te gaan. Maar is dat wel zo verstandig?
Lees verder

suit-673697_640Als consultant en docent/trainer hoor ik af en toe merkwaardige uitspraken. Je denk in een fractie van een seconde nog dat er wellicht een grapje wordt gemaakt. De uitspraak blijkt dan toch serieus bedoeld. De uitspraken zijn op zichzelf misschien grappig, maar ze staan natuurlijk voor een bepaalde denkwijze die ook maakt dat organisaties doen wat ze doen. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om een aantal pareltjes met jullie te delen.
Lees verder

firefighterEen klant van me gaf aan dat in hun logistieke proces zo vaak dingen fout gingen, dat het zo’n beetje fifty-fifty kans was of een klant de juiste zaken tijdig geleverd kreeg. Telkens als het ene probleem snel werd opgelost, ging er elders in het proces weer iets mis. Ze werden er wanhopig van. Continue reading

Controlled employeeVertrouwen is goed, controleren is beter. Een uitspraak die in de ene organisatie met een warm gevoel wordt ontvangen en elders bij mensen de nekharen overeind doet gaan. Maar waarom controleren we onze medewerkers? En waarom die kwaliteitscontroles op de producten en diensten voordat we ermee naar klanten gaan? Kennelijk omdat we willen dat onze klanten het beste krijgen dat we ze kunnen geven. Bijna alle verbeterprojecten komen vroeg of laat bij de vraag: hoe zorgen we voor de beste kwaliteit van onze producten of diensten? En is het controleren van de producten en medewerkers daarbij de oplossing?

Ik hoorde wel eens een manager verzuchten “we have checkers, checking the checkers”.

Op dit punt zie ik vaak pittige discussie oplaaien tijdens opleidingen en coaching die ik verzorg. En dat is natuurlijk goed. In veel organisaties controleert men er lustig op los. In sommige andere bedrijven lijkt men alles aan het toeval over te laten. De discussie gaat steevast over de vraag of controleren leidt tot meer waarde voor klanten. Om die discussie meteen maar even op scherp te zetten beweer ik graag dat iedere controle verspilling is, behalve ééntje. Daarover straks meer. Lees verder

Verbeteren Trainen
Gaan organisaties echt anders werken als je de medewerkers bijvoorbeeld naar een Lean of Agile training stuurt? Misschien raar om als trainer die vraag te stellen, maar ik vind dat het maar eens duidelijk moet worden. Het antwoord is misschien niet geruststellend.
Nu denk je misschien: het één kan niet zonder het ander, het ontwikkelen van vaardigheden of kennis hoort bij organisatieverandering.
Dat ben ik natuurlijk met je eens. Maar lees vooral verder mijn blog hier.

Je kunt mensen continu vertellen wat de bedoeling is. Je kunt ook voordoen wat je van ze verwacht.

frustrerend
Hoe goed zijn de organisatieverbetermethoden vandaag de dag? Best goed, maar niet goed genoeg. Bij nog teveel reorganisatie- of verbeterprojecten blijft de werknemer gefrustreerd achter.

Geen enkele organisatie zit te wachten op gefrustreerde werknemers. Maar hoe organiseer je voor jouw medewerkers een fijne plek om te werken en te ontwikkelen?

Iedere organisatie heeft de wens om goed werk te leveren en klanten tevreden te maken. Natuurlijk ben jij daar ook mee bezig met jouw organisatie. Om goede kwaliteit te blijven leveren zul je de veranderingen in de klantwensen nauwkeurig moeten blijven volgen. Met een verbetermethode pas je de processen van de organisatie daar op aan.

Toch is dat meestal onvoldoende; ook alle mensen binnen de organisatie zullen zich continu moeten aanpassen. En dat kan leiden tot frustraties. Lees verder

FAQ LeanOm een vitale organisatie te worden, zul je op alle aspecten – proces, klant en medewerker – moeten blijven verbeteren. Daarbij maak je regelmatig gebruik van workshops. Als je workshops goed voorbereid en op de juiste wijze faciliteert, kun je veel bereiken in relatief korte tijd. Bij het faciliteren van een workshop komt heel wat kijken. In de loop der jaren ben ik vragen gaan herkennen die regelmatig terugkomen. Daarom een korte FAQ voor het organiseren van een workshop Procesverbetering. Lees verder

Verbeteren geluk LeanJe kunt je processen tot in het oneindige perfectioneren. Je kunt ze ook zó ontwerpen dat mensen enthousiast worden om ze te gebruiken.

Als het werk zo wordt ontworpen dat het een plezier is om uit te voeren, zullen de mensen binnen de organisatie zich ook gelukkiger voelen bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Het werk voelt niet meer als werken.


Een open deur? Waarschijnlijk wel… maar hoe organiseer je het? Die vraag kwam in mij op bij het lezen van het onderzoek van Owen Schaffer1 op het gebied van gebruikersinterface van websites. Schaffer beschrijft daarin hoe je bij het ontwerpen van website de “Flow ervaring” van de gebruikers gaat opzoeken. De inzichten kan ik prima vertalen naar het ontwerpen van processen. Lees verder

Een Burn-out … georganiseerde burn-out voorkomen met LeanNa de werkdag ben je emotioneel ‘leeg’. De hele dag doe jij je best, maar uiteindelijk komt er niets uit je handen. Kun je het nog wel? En waarvoor doe je het eigenlijk allemaal? Een kenmerk van de Burn-out is dat het werk steeds meer moeite kost, terwijl de output vermindert. Uiteindelijk kun je niet veel meer dan huilen. Vaak treedt frustratie op, irritatie aan jezelf of aan collega’s.

Misschien is dit voor jou herkenbaar, of heb je er in je directe omgeving mee te maken gehad? Dat is niet leuk en het zou goed zijn als het voorkomen had kunnen worden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Zeker als het gaat om een georganiseerde Burn-out. Lees verder

Lean toekomst toolsAfgelopen weekend verscheen er een interview met mij in een bijlage bij de Elsevier. Er kwamen leuke reacties binnen. Men vond het zeer herkenbaar dat organisaties wel graag met duurzaamheid aan de slag willen, maar er eigenlijk niet aan toe komen om initiatieven op dat gebied op te starten.

Hieronder lees je de tekst van het interview. Lees verder

ROI Lean Six Sigma

Wat is ROI?

De ROI is de afkorting voor “Return On Investment”, wat staat voor een berekening die iets zegt over de terugverdientijd van een investering. De berekening is ook nog eens heel simpel en ééndimensionaal: je berekent de opbrengst van de investering en deelt dat door de kosten. Maar is dat de enige manier om naar de verdiensten te kijken?
Ik denk van niet. Laten we eens kijken als we dit benaderen vanuit de drie P’s; People, Planet en Profit.
Laten we vanuit historisch perspectief maar met de laatste beginnen. Lees verder

Lean, workshop, samenwerken, team, overtuigenBen je enthousiast geworden om de processen binnen jouw bedrijf te verbeteren? Er is natuurlijk wel een risico dat jouw collega’s nog niet overtuigd zijn, of zelfs ‘in de weerstand zitten’. Wat kun je dan doen?

Stel je wit aan de gang met jouw collega’s bij het opstellen van een Kano-model, of een brownpaper-sessie organiseren voor het in kaart brengen van de waardestroom. Op dat moment heb je de hulp van jouw collega’s hard nodig. De theorie is in een paar minuten uitgelegd, daarna wil je samen aan de slag. En als ze niet willen? Dan heb ik vijf tips voor je. Lees verder

innovatie, creativiteit, lean, veranderen, verbeteren, innovatieEen discussie die ik regelmatig heb met cursisten gaat over innoveren. Moet je dan een structuur – plan, doelstellingen, check’s, etc. – gebruiken, of laat je de creativiteit de vrije loop? Soms heeft de groep een duidelijke voorkeur voor creativiteit. Innovatie, zo redeneert men, kun je niet in lijstjes vatten. Mensen voelen zich al snel gevangen in een web van regeltjes en beperkingen. En dat is natuurlijk ook enorm vervelend. Lees verder