Als het werk zo wordt ontworpen dat het een plezier is om uit te voeren, zullen de mensen binnen de organisatie zich ook gelukkiger voelen bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Het werk voelt niet meer als werken. Een open deur? Waarschijnlijk wel… maar hoe organiseer je het?
Je kunt je processen tot in het oneindige perfectioneren. Je kunt ze ook zó ontwerpen dat mensen enthousiast worden om ze te gebruiken.
Ontwerp voor Flow
De term Flow (de gelukservaring, beschreven door Mihaly Csikszentmihalyi in 1990) staat centraal bij het inrichten van prettig werk. Werken in Flow betekent dat je geniet van je werk en dat de tijd voorbij vliegt.
Werknemers die in flow werken hebben een hoge productiviteit, het verzuim is laag, de betrokkenheid is enorm en men is gedreven om kwaliteit verder te verbeteren.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TR_Vqp-J204&align=right&w=300 ]
Dat klinkt perfect, maar in de praktijk zie ik dat weinig organisaties het voor elkaar krijgen om medewerkers in flow te laten werken.
In veel organisaties zie je de volgende zaken gebeuren, misschien herken je het wel?
- Problemen worden niet structureel opgelost.
- incidenten treden vaak op, brandjes blussen en overwerken is de norm.
- Er is een enorme tijdsdruk. Er wordt amper samengewerkt.
- Het plezier in het werk is minder of zelfs helemaal weg.
- Het lukt niet om het alle klanten naar de zin te maken. Men accepteert dat als gegeven.
- Materiaal wordt verspild, maar iedereen is te druk voor noodzakelijke verandering.
- Er heerst een “wij-zij” cultuur. Problemen worden gezien als falen van de andere partij.
De organisatie verandert en verbetert wat, maar wordt niet vitaal.
Dit is de vitale organisatie
Om verwarring met het efficiëntie-denken te voorkomen, ga ik nu een nieuw begrip introduceren: de vitale organisatie.
Een vitale organisatie staat op drie pijlers: de klant, het proces en de medewerkers. Een vitale organisatie is optimaal georganiseerd op het snijvlak van deze drie pijlers. Je kunt geen van deze drie verwaarlozen, want dan verliest de organisatie zijn vitaliteit.
- De pijler klant staat voor het altijd op de juiste wijze, volgens verwachting van de klant en op prettige wijze leveren van producten of diensten aan de klant. Innovatie kan een onderdeel zijn van deze pijler.
- De pijler proces staat voor het slim organiseren van opeenvolgende werkzaamheden met een minimale wachttijd en maximale kwaliteit.
- De pijler medewerker staat voor alle mensen in de organisatie. In het ideale geval is iedereen – van directie tot schoonmaker – in staat om in flow bij te dragen aan de resultaten van de organisatie.
Deze pijlers hebben alle drie gelijktijdig aandacht nodig in iedere organisatie. Samen resulteren ze in een vitale organisatie. Ontbreekt één van de drie pijlers dan kunnen we in de snijvlakken zien wat voor type organisatie er op dat moment overblijft. Ik zie in de praktijk twee veel voorkomende problemen bij organisaties die beginnen met procesverbetering. De klant óf de medewerker wordt uit het oog verloren.
Meer lezen?
In de whitepaper ‘Waarom gelukkige werknemers de organisatie succesvol maken‘ beschrijf ik in 6 pagina’s wat de relatie is tussen een vitale organisatie en het creëren van flow voor medewerkers. Je leest over de drie aandachtspunten om het werk goed in te richten voor medewerkers. Je kunt de whitepaper hieronder gratis downloaden.
[Form id=”26″]