Lean and GreenHet verschil tussen “gewoon Lean” en “Lean & Green” is niet zo groot. De aanpak is gebaseerd op dezelfde fundamenten: het wegnemen van verspillingen. Doordat Lean & Green een andere focus heeft, gaat er op gebied van kostenreductie toch een wereld open.

Standaard Lean

In de ‘standaard aanpak’ van procesverbetering wordt vooral gefocust op kosten, tijd en kwaliteit van het productieproces. Als we kijken naar verbruik van grondstof en productie van afval, vinden we extra besparingspotentieel. Trouwens … de `traditionele’ procesverbeteringen die we tegenkomen laten we natuurlijk niet liggen.
In onderstaande figuur staat een stap uit een VSM (Value Stream Map: een methode om een proces schematisch weer te geven om vervolgens de mogelijke verspillingen te identificeren).


De focus hierbij ligt op de waarde die de meeste organisaties als uitgangspunt hanteren: kosten of uren. De analyse die later in een Lean traject volgt staat wel degelijk stil bij de achterliggende oorzaken voor verspillingen. Toch staan veel organisaties er onvoldoende bij stil dat de focus op tijd en kosten een filter – een eerste mentale beperking – is voor het vinden van de meer problemen. Het zoeken naar oplossingen voor problemen in de processen of keten, kan goed vanuit een andere dimensie: grondstof gebruik of afval.

Out of the Box – Lean & Green

Lean & Green kijkt op een tweede manier naar de VSM en voegt hier een dimensie aan toe. De focus wordt uitgebreid met grondstoffen in, afvalstromen uit. Visueel is deze dimensie haaks op de procesrichting geplaatst. De toegevoegde waarde is in onderstaande figuur in één oogopslag helder: naast waarde toevoegende tijd, zien we ook de hoeveelheid waarde toevoegende grondstoffen (en de verspilling: afval). Op deze manier zijn meer besparingen in kaart te brengen dan met de ‘traditionele aanpak’. En ook mooi: de aanpak help organisaties om de ecologische footprint te reduceren.

Aan de slag?

Gaat u na het lezen van dit artikel zelf ook met andere ogen naar uw verspillingen kijken? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel Maarten Nijman: 06 288 48 156

Inspiratie: ieder kwartaal alle blogs in je mailbox!
* verplicht veld
skoledoPure & Lean is partner van Skoledo, hierdoor kun je ook gebruik maken van blended training: theorie leren wanneer het jou uitkomt en een coach die je ondersteunt in de praktijk.
Maarten Nijman

Maarten Nijman “Ik vind het een prachtige uitdaging om met mijn kennis en ervaring organisaties te inspireren om zinvolle verbeteringen door te voeren. Ik zie dat bedrijven met een goede invoering van LSS niet alleen klanten, maar ook hun medewerkers meer tevreden maken. Ik wil mijn kennis overdragen en zorgen dat de organisatie zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan.” Maarten heeft sinds 2012 al ruim 650 Belts opgeleid in Lean of Lean Six Sigma en hij wordt ook gevraagd als spreker, moderator of facilitator van workshops voor kleine of grote groepen over dit onderwerp. Heb je vragen? Ik spreek je graag, dus bel gerust naar 06 288 48 156