Het vitaliteitsmodel

Meer Flow in mensen en processen

In sommige organisaties zijn medewerkers zeer betrokken, in andere organisaties is daarvan geen sprake. In de ene organisatie lopen de processen vlekkeloos, de proces efficiëntie ligt soms wel boven de 10%, in andere organisaties is het een bureaucratische worsteling om het werk voor elkaar te krijgen.

Onze stelling is dat plezier in het werk alleen mogelijk is als ook de processen binnen de organisatie dat ondersteunen. En andersom; goede processen zijn op zichzelf niet voldoende voor de vitaliteit van een organisatie. Daarvoor ontwikkelden Michiel Hobbelt en Maarten Nijman het vitaliteitsmodel.

vitaliteit

Het vitaliteitsmodel

Iedere organisatie is in staat zich te ontwikkelen, iedere dag kan het beter. Een belangrijke vraag daarbij is: “waar staat de organisatie op dit moment?”

Flow

Daarvoor hebben we het vitaliteitsmodel ontwikkeld, waarin we vier type organisaties onderscheiden. We meten daarvoor de organisatie op twee assen: Proces Flow en Medewerker Flow.

  • Proces Flow kenmerkt zich door het in meer of mindere mate op elkaar afgestemd zijn van de verschillende stappen in het proces. Denk daarbij aan optimale (weinig, maar niet té weinig) tussenvoorraden, aan korte wachttijden tussen werkstations en optimale inzet van Lean hulpmiddelen (Kanban’s, Heijunka, Andon’s, etc.)
  • Medewerker Flow kenmerk zich door een werkomgeving waarbinnen de medewerker voldoende autonomie heeft, z’n werkzaamheden uitstekend beheerst (Mastership) en zich verbind met de doelstellingen van het werk en de doelstelling van de organisatie (Purpose).

Ben je benieuwd hoe dit model je kan helpen een vitale organisatie te creëren? Neem dan contact op met Maarten Nijman. We kunnen dan kijken naar de mogelijkheden voor een Masterclass binnen jouw organisatie. Ook leuk als team-event!

Reacties zijn gesloten.